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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
10/09/2015 |
Data da última atualização: |
17/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
NÓBREGA, I. C. C.; PEREIRA, G. E.; SILVA, M.; PEREIRA, E. V. S.; MEDEIROS, M. M.; TELLES, D. L.; ALBUQUERQUE JUNIOR, E. C.; OLIVEIRA, J. B.; LACHENMEIER, D. W. |
Afiliação: |
GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV. |
Título: |
Improved sample preparation for GC-MS-SIM analysis of ethyl carbamate in wine. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 177, p. 23-28, June 2015. |
Idioma: |
Inglês Português |
Conteúdo: |
An improved sample preparation procedure for analysis of carcinogenic ethyl carbamate (EC) in wine by GC?MS?SIM is proposed. Differences over AOAC reference procedure were: (1) use of EC-d5 as internal standard instead of less similar propyl carbamate; (2) extraction by diethyl ether instead of more toxic dichloromethane, and (3) concentration by vacuum automated parallel evaporation instead of more time and work consuming rotary evaporation. Mean recovery was 104.4%, intraday precision was 6.7% (3.4gL1) and 1.7% (88.5lgL1), regression coefficient was 0.999 in the linear working range of 3?89lgL 1, and limits of detection and quantification were 0.4 and 1.2 lgL 1. Applicability was demon- strated by analysis (in triplicate) of 5 wine samples. EC concentration ranged from 5.2 ± 0.2 to 29.4 ± 1.5lgL1. The analytical method is selective, accurate, repeatable, linear, and has similar method performance as the reference method along with the several mentioned advantages. |
Palavras-Chave: |
Automated parallel evaporation; Diethyl ether extraction; Etil carbamato; Evaporação paralelo automatizado; GC–MS–SIM; Método analítico; Wine. |
Thesagro: |
Vinho. |
Thesaurus Nal: |
Ethyl carbamate. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/129315/1/nobrega-foodchemistry-v177-p23-28-jun2015.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Registro |
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Registros recuperados : 9 | |
1. | | BOARETO, L. C.; ALBUQUERQUE JÚNIOR, E. C.; SILVA, P. T. de S. e. Occurrence of pesticides in the canal water of irrigated farmlands in Petrolina, Pernambuco, Brazil. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL & FOOD MONITORING, 40., 2018, Santiago de Compostela, Spain. Book of abstracts... Santiago de Compostela: IIAA: USC: UNIZAR: IAEAC, 2018. p. 420.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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2. | | ALBUQUERQUE JÚNIOR, E. C.; FERREIRA, A. S. G.; RODRIGUES, H. O. S.; SILVA, M.; SILVA, P. T. de S. e. Pollution of water in the Botafogo and Ipojuca rivers by pesticides used on sugarcane plantations in the State of Pernambuco, Brazil. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL & FOOD MONITORING, 40., 2018, Santiago de Compostela, Spain. Book of abstracts... Santiago de Compostela: IIAA: USC: UNIZAR: IAEAC, 2018. p. 332.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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3. | | FERRAZ, T. M. Y; MARTINS, I.; CAVALCANTI, L.; ALBUQUERQUE JÚNIOR, E. C.; SILVA, P. T. de S. e. Vortex-assisted liquid-liquid microextraction combined with HPLC-MS for the determination of pesticides in water. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL & FOOD MONITORING, 40., 2018, Santiago de Compostela, Spain. Book of abstracts... Santiago de Compostela: IIAA: USC: UNIZAR: IAEAC, 2018. p. 419.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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4. | | AMORIM JÚNIOR, A. C.; ALBUQUERQUE JÚNIOR, E. C. de; SOUZA, L. S. da S.; SILVA, H. V. C. da; SILVA, P. T. de S. e. Caracterização físico-química de efluentes contaminados com agrotóxicos oriundos da produção de uva de mesa: para propor um sistema de tratamento In: SIMPÓSIO ÍTALO-BRASILEIRO DE ENGENHARIA SANITÁRIA E AMBIENTAL, 12., 2014, Natal. Gestão integrada, avanços tecnológicos e regulação. Natal: ABES, 2014. 1 Pen Drive.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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5. | | SILVA, G. de S.; ALBUQUERQUE JÚNIOR, E. C. de; AMORIM JÚNIOR, A. C.; EZEQUIEL, J. M.; SILVA, P. T. de S. e. Avaliação da potencial contaminação das águas superficiais e subterrâneas por agrotoxicos em áreas de produção de uva para exportação no Vale do São Francisco. In: SIMPÓSIO ÍTALO-BRASILEIRO DE ENGENHARIA SANITÁRIA E AMBIENTAL, 12., 2014, Natal. Gestão integrada, avanços tecnológicos e regulação. Natal: ABES, 2014. 1 Pen Drive.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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7. | | ALBUQUERQUE JÚNIOR, E. C.; MARQUES, L. M.; SILVA, M. C. A.; SANTOS, G. P. C.; SILVA, P. T. de S. e. Occurrence of agricultural pesticides from sugarcane plantations in the Passos River, Southern region of the state of Pernambuco, Brazil: impact on water quality in shrimp farming activities. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL & FOOD MONITORING, 40., 2018, Santiago de Compostela, Spain. Book of abstracts... Santiago de Compostela: IIAA: USC: UNIZAR: IAEAC, 2018. p. 331.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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8. | | BOARETO, L. C.; CORDEIRO, H. V.; SANTOS, E. A. dos; SILVA, P. T. de S. e; ALBUQUERQUE JUNIOR, E. C. de. Qualidade da água do canal do Perímetro Irrigado Senador Nilo Coelho em Petrolina (PE) para fins de irrigação: conhecimento importante para os produtores. In: CONGRESO INTERAMERICANO DE INGENIERIA SANITARIA Y AMBIENTAL, 34., 2014, Monterrey, México. Aspirando a un medio ambiente sostenible. Monterrey: AIDIS: AMICA, 2014. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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9. | | NÓBREGA, I. C. C.; PEREIRA, G. E.; SILVA, M.; PEREIRA, E. V. S.; MEDEIROS, M. M.; TELLES, D. L.; ALBUQUERQUE JUNIOR, E. C.; OLIVEIRA, J. B.; LACHENMEIER, D. W. Improved sample preparation for GC-MS-SIM analysis of ethyl carbamate in wine. Food Chemistry, v. 177, p. 23-28, June 2015.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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